Ga naar de inhoud

Ons verhaal

Wij zijn Sacha en Marieke, beiden arts. Op de werkvloer leerden we elkaar kennen en bleken we gelijkgestemd: ‘wij willen het anders!’ We zagen vooral mensen die al ernstig ziek waren. Een verandering in leefstijl bleek vaak al een groot verschil te maken in de kwaliteit van leven. Maar je leefstijl aanpassen kost tijd, omdat het om een gedragsverandering gaat. Dat valt niet op recept voor te schrijven. Met welbekende adviezen zoals ‘eet wat minder, beweeg wat meer’, gingen we wegens tijdgebrek op het spreekuur voorbij aan de ervaringen en wensen van de patiënt. Wij wilden ruimere tijd en aandacht kunnen schenken aan ieders verhaal, zodat we kunnen aansluiten bij ieders perspectief. We wilden onze spreekkamer inruilen voor een ‘luisterkamer’. Bovendien wilden we het accent in ons werk ook op preventie kunnen leggen, het stadium vóór ziek worden. Daarom hebben wij een opleiding tot leefstijlcoach afgerond en hebben wij Dokter Leefstijl opgericht: coaching door artsen op gezondheid en leefstijl. Benieuwd hoe wij nu werken? Ga naar Onze aanpak.

Onze missie

Dr. Sacha Bleeker, arts en leefstijlcoach

Sacha Bleeker is sinds 1998 arts, opgeleid in Leiden. In 2002 promoveerde zij (Erasmus MC, kindergeneeskunde) en studeerde ze tevens af als klinisch epidemioloog.

Na een wetenschappelijke werkperiode, o.a. op het gebied van bewegen en voeding, gezondheid en ziekten, werkte zij sinds 2013 poliklinisch met patiënten aan het veranderen van hun leefstijl; aanvankelijk met revaliderende hartpatiënten en later met mensen met obesitas die een maagverkleinende operatie ondergingen. Hierbij volgde zij o.a. ook scholingen op het gebied van sport en inspanning.

Het begeleiden en ondersteunen van mensen die een verandering in hun leefstijl willen maken en het daarvoor langdurig benodigde contact met mensen buiten de spreekkamer spreekt Sacha erg aan. Zij startte een opleiding tot coach op het gebied van gezondheid en leefstijl (AVLEG) en rondde deze af in 2020.
Samen met huisarts en leefstijlcoach Marieke Bolkenbaas is zij haar eigen onderneming gestart: Dokter Leefstijl. Zij verzorgt coaching op leefstijlverandering en gezondheid, individueel en in groepsverband, aan particulieren en via bedrijven. Ook is zij ondernemend op de gebieden preventie, kennisoverdracht en informatievoorziening.

Sacha woont in Oegstgeest. Ze houdt van sporten zoals krachttraining en hockey, van gezelligheid met vrienden en gezin, koken, reizen, lezen, bordspellen en erop uitgaan in de natuur.

Drs. Marieke Bolkenbaas, huisarts en leefstijlcoach

Marieke Bolkenbaas groeide op in de kop van Noord-Holland en studeerde medische biologie en aansluitend geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar opleiding tot arts combineerde zij de vervolgopleiding tot huisarts met wetenschappelijk onderzoek bij het UMC Utrecht. Vanaf 2013 heeft ze als huisarts in diverse praktijken in verschillende regio’s van het land gewerkt. Sinds 2018 werkt ze in de regio Leiden en Rotterdam.

Al sinds haar opleiding tot arts en later huisarts heeft met name de preventiezorg haar interesse. In 2019 startte zij met een opleiding tot coach op het gebied van gezondheid en leefstijl (AVLEG). Tijdens deze opleiding heeft zij ervaring opgedaan in begeleiding bij leefstijlverandering bij patiënten met obesitas, die een maagverkleining ondergingen. In 2020 rondde zij de opleiding tot leefstijlcoach af en startte zij samen met arts en leefstijlcoach Sacha Bleeker een onderneming op het gebied van leefstijlverandering en gezondheid: Dokter Leefstijl. Naast individuele leefstijlcoaching hebben het geven van voorlichting, onderwijs en nascholing op dit gebied haar interesse, met als doel om preventie en leefstijl meer op de agenda te krijgen van zorgverleners en beleidsmakers.

Marieke woont in Den Haag en houdt van hardlopen, wandelen, fietsen en fotografie.